Nedsat kondition
Har du dårlig kondition?
Vi kan igennem en grundig undersøgelse hos en af vores Fysioterapeuter, udrede hvilket behandling der er bedst i forhold til dine symptomer.Du vil herefter opstarte et behandlingsforløb der er tilpasset dine behov.
Hvad koster det dig?
Du kan blive undersøgt hos vores Fysioterapeuter, ved at booke en undersøgelse her på siden. Prisen er afhængig af om du er lægehenvist, medlem af Sygeforsikringen Danmark eller har en sundhedsforsikring. Du er selvfølelig altid velkommen til at booke en tid, uden at være lægehenvist.
Fakta
- Både raske og hjertesyge får ved styrketræning øget muskelstyrke og udholdenhed. Dette bedrer førligheden, livskvaliteten, hjertehelbredet, vægtkontrollen samt forebygger fald
- Især ældre og svækkede personer har gavn af styrketræning
- Er tilstanden stabil, kan selv svært hjertesyge have gavn af optræningen
- Optræningen bør følge et program og udføres under passende instruktion
Du bør træne både kondition og styrke
Effekterne af styrketræning kontra konditionstræning:
- Konditionstræning har moderat effekt på andelen af kropsfedt. Styrketræning har mindre effekt på dette
- Styrketræning har en moderat effekt på muskelmasse og styrke. En øget muskelmasse giver en højere hvileforbrænding
- Selv uden at øge muskelmassen og dermed hvileforbrændingen kan det forebygge aldersrelateret vægtøgning at vedligeholde muskelmassen, når du bliver ældre
- Konditionstræning har ingen effekt på muskelmasse, og kun lille effekt på styrken
- Begge træningsformer giver små effekter på kolesterolniveau – både på det “gode” HDL-kolesterol og det “dårlige” LDL-kolesterol
- Konditionstræning har større effekt på triglycerider (fedtsyrer)
- Styrketræning bidrager til at reducere mavefedme. Mavefedme er forbundet med øget risiko for metabolisk syndrom
- Begge træningsformer har lige stor effekt på livskvalitet
- Omfattende forskning viser den positive effekt, som konditionstræning har på at reducere risikofaktorer for hjerte- og karsygdom. Derfor bør man ikke bytte konditionstræningen ud med styrketræning, men træne begge dele
Stor effekt for de grupper som træner mindst
Styrketræning har stor effekt for de grupper som træner mindst styrke – ældre kvinder, de som er skrøbelige, ældre generelt og personer med hjertefejl.
Hos ældre og skrøbelige personer giver styrketræning øget udholdenhed ved gang, øget ganghastighed, bedre balance og færre fald.
Hvis man indfører styrketræning som en del af genoptræningen for hjerte- og karsyge, fører det til øget muskelstyrke og udholdenhed. Øgningen i styrke er godt, enten man træner med høj eller moderat intensitet. Mennesker med hjertekarsygdom forbedrer styrken med 24-90 procent og udholdenhed ved gang med 15 procent.
Styrketræning er specielt godt for dem, som har fysiske funktionshæmninger. Styrketræning er sikkert for personer, som har gennemgået hjertekarsygdom, men som ikke har gener som angina pectoris og hjertesvigt.
Korrekt teknik er afgørende
Det er helt afgørende med nøje instruktioner og rigtig løfteteknik for alle de, som begynder at træne styrke. Det er især vigtigt for dem, som er hjertesyge. De som følger et optræningsprogram får normalt disse instruktioner. Men de som ikke deltager i sådant program, bør kontakte en fysioterapeut eller træningsinstruktør for at lære mere om, hvordan træningen skal udføres. Det er også vigtigt, at man giver klar besked om, at man er hjertesyg. På den måde kan den, som instruerer give den vejledning, man har behov for.
Der er i følge de amerikanske anbefalinger få negative effekter af styrketræning. Hvor disse findes er hovedårsagen, at folk udfører øvelser, de ikke bør gøre, eller at de ikke søger råd, før de begynder på træningen.
Giver bedre hjertesundhed, vægtkontrol og livskvalitet
Både hos de som er raske, og de som lider af hjertesygdom, øger styrketræning muskelstyrke og udholdenhed, uafhængighed og livskvalitet, samtidig med at det øger førligheden. Andre mulige fordele er, at styrketræning kan give et bedre hjertehelbred, vægtkontrol og forebygge fald.
Hvis man har lav risiko for hjerteproblemer, behøver man ikke en omfattende hjerteundersøgelse, før man begynder at træne. Men det anbefales at optrappe træningen gradvist. Med de rigtige forberedelser, instruktioner og træning under opsyn af instruktør eller fysioterapeut, kan også personer med moderat til høj risiko for hjerte- og karsygdom trygt styrketræne.
De som absolut ikke bør træne styrke er personer med ustabil angina pectoris,hjertesvigt, hjertearytmi, dårlig hjerteklap, akut hjertemuskelbetændelse,endokarditis, perikarditis, for højt blodtryk.
Styrketræning med høj intensitet bør heller ikke udføres, hvis man har visse øjensygdomme ( retinopati og diabetisk retinopati).