Nyhedsbrev

Ledbåndsskade

*Har du en ledbåndsskade i knæet?

Vi kan igennem en grundig undersøgelse hos en af vores Fysioterapeuter, udrede hvilket behandling der er bedst i forhold til dine symptomer.Du vil herefter opstarte et behandlingsforløb der er tilpasset dine behov.

Hvad koster det dig?

Du kan blive undersøgt hos vores Fysioterapeuter, ved at booke en undersøgelse her på siden. Prisen er afhængig af om du er lægehenvist, medlem af Sygeforsikringen Danmark eller har en sundhedsforsikring. Du er selvfølelig altid velkommen til at booke en tid, uden at være lægehenvist.

Se priser her

Fakta

  • Ledbåndet på knæets yderside kan briste, hvis det udsættes for en stor akut belastning. Det sker typisk i forbindelse med sport under et fald eller ved en tackling
  • Mindre forstrækninger kan behandles med bandage og træning. Hvis lægen kan mærke løshed ved sin undersøgelse, er der stor risiko for en alvorlig skade, som skal behandles med en operation
  • Under operationen ser man tit, at der er sket flere skader i knæet ved samme uheld. Hvis det er tilfældet, vil kirurgen ofte vælge at behandle disse skader samtidigt

Hvad er en lateral ligamentsskade?

Knæleddet har mange ledbånd (ligamenter), som støtter og giver knæet stabilitet. På begge sider af knæet er der stærke ledbånd, som sikrer knæet mod sidebevægelser. Dette er sideledbåndene eller kollateral ligamenterne, som de hedder på fagsprog. De forbinder lårbenet og underbenet. Ledbåndet på ydersiden af knæet (lateralt) skal hindre, at underbenet vinkles for meget indad. Idrætsaktiviteter, hvor underbenet bliver presset kraftigt indad i forhold til knæet, giver ofte alvorligere skader end skader på sideledbåndet på indersiden af knæleddet.

Hvordan opstår skaden?

Ved tryk mod indersiden af et let bøjet knæled kommer der stræk på sideledbåndet på udsiden af knæet. Ved samtidig rotation kan både sideledbånd, flere sener, knækapsel, menisk og korsbånd rives over. Skaden kan også opstå ved en kraftig overstrækning af knæet.

Hvad er symptomerne på skaden?

Umiddelbart efter skaden er der stærke smerter i knæet. Ofte har man mindre smerter ved fuldstændig overrivning af ledbåndet end ved delvis overrivning. Man vil desuden mærke en øm hævelse på udsiden af knæet. Hvis sideledbåndet er bristet, vil knæet være løst. I disse tilfælde vil der ofte være sket andre alvorlige skader inde i knæet.