Træningsforløb og behandling specifikt til kvinder
FTO har et væld af forskellige forløb og behandlingsformer specifikt til kvinder
Et særligt område, vi har dedikeret vores viden til
Specialister indenfor fysioterapi og træning til kvinder
Ligegyldig hvor du er i livet som kvinde, så er det vigtigt at kende sin krop. Derfor har FTO specialiseret sig inden for kvindeproblematikker lige fra den unge pige krop, der får sin menstruation til den ophører og kvindelivet efter det.
Du behøver ikke have en diagnose eller et store problem, men hvis du savner råd og vejledning til kvindekroppen, så tøv ikke med at booke en tid ved en af vores gynækologiske fysioterapeuter.
Vil du gerne træne på hold med andre kvinder, så er vores koncept “Kvinde ♥ træn din krop” noget for dig. Det er et hold med fokus på kvindekroppen, de udfordringer der kan være for kvinder – hensyntagen til ryg, hofte, bækken, råd og vejledning samt sjov og udfordrende træning for alle kvinder om du er i den ungekvindekrop eller i den mere erfarne kvindekrop.
GynObs hos FTO
Har du problemer med at holde på luften, afføringen eller urinen, så kan vi behandle problemet.
Læs mereTræn din krop
Vi tager udgangspunkt i hvad din krop har brug for af træning og justerer øvelser.
Kvinde – Træn din kropBækkenbundstræning
Der er mange grunde til, at du skal træne din bækkenbund, og gynækologisk obstetrisk.
Læs mereTræningsforløb og behandling specifikt til kvinder
Hos FTO er vi specialister indenfor fysioterapi og træning. Et særligt område, vi har dedikeret vores viden til, er kvinder. Vi har derfor et væld af forskellige forløb og behandlingsformer specifikt til kvinder. Vi har samlet vores forskellige tiltag herunder, så du nemt kan danne dig et overblik, om der er dét forløb eller den behandling du står og mangler.
Efterfødselstræning for kvinder
Det er en hård belastning for kroppen at være gravid og føde. Men kvindekroppen er skabt til det, og hvis du blot sørger for at få den rette vejledning fra uddannede specialister, kan du hurtigt træne kroppen stærk igen. Tilmeld dig “Kvinde ♥ træn din krop” hos FTO.
Erfaringer fra kvinder, som FTO har hjulpet
Tøv ikke med at kontakte os
Har du brug for hjælp, eller brug for rådgivning ift. til dine symptomer?
Kontakt osRing +45 66 16 42 96Bliv klogere på dine symptomer
Oftest stillede spørgsmål
Skal jeg bruge en henvisning fra lægen?
Nej. Vælger du os som din fysioterapeut i Odense kan du modtage behandling af os uanset, om du er henvist af din læge eller selv tager initiativ til at lade en af vores dygtige fysioterapeuter hjælpe dig med din smerteproblematik. Vi tager altid imod dig med åbne arme og gør alt for, at du kommer til at føle dig godt tilpas.
Kan jeg få tilskud til jeres behandlinger?
Vi har overenskomst med den offentlige sygesikring, og du kan med en henvisning fra din læge få tilskud til Fysioterapi.
Du betaler ca. 60% af honoraret. Der er yderligere tilskud hvis du er medlem af Sygeforsikring Danmark.
Hvad betyder det for mig, at i er medlem af Danske Fysioterapeuter?
Vi har overenskomst med den offentlige sygesikring og du kan derved sikre dig at vi overholder de gældende regler og lovgivning. Vi skal overholde bestemte kvalitetsmål og du får også tilskud til din behandling.
Ingen slap bækkenbund og brok efter fødslen
1…2…3…spænd op i bækkenbunden, hold, spændingen og slip…1…2…3…
I FTO’s træningslokaler ligger 10 kvinder på måtter spredt rundt på gulvet. Nogle har babyer, der ligger og pludrer med, mens andre har tændte babyalarmer ved hånden. En enkelt har allieret sig med farmor, der går tur med barnevognen, mens træningen er i gang. Kvinderne er alle sammen mødre, der har det til fælles, at de gerne vil i form igen efter fødslen.
For når man har født et barn, handler det altså ikke kun om at få faste arme, flad mave og stramme lår igen, men derimod om at få strammet alt det op, du ikke lige kan se. At
føde et barn er nemlig en stor belastning for blandt andet bækkenbunden og mavemusklerne. Mavemusklerne skiller sig ad, så der kan være plads til den voksende livmoder, ligesom
bækkenet under graviditeten og fødslen er nødt til at give sig så meget, at muskulaturen kan blive slap. Bliver det ikke trænet op, kan det i værste fald føre til brok og inkontinens.
Inkontinens og brok
Mange kvinder, der laver mavebøjninger efter fødslen, forstår ikke, at de ikke får en flad mave. Problemet er, at de ikke kommer ind og får fat i de inderste mavemuskler, der holder
det hele sammen og gør maven flad. I værste tilfælde kan det føre til en form for brok, hvor der kommer en udposning, fordi mavemusklerne ikke bliver samlet ordentligt.
– På holdet har vi fokus på træning, der får samlet det inderste lag og derefter bygger uden på, så kvinden får en super sej mave, forklarer fysioterapeut Mette Andersen, som er gynækologisk/obstetrisk fysioterapeut, hvilket betyder, at hun har en specialistuddannelse i efterfødselstræning.
– Et andet stort problem for kvinder, der har født, er bækkenbunden. Kvinder har en tendens til at glemme, hvor vigtigt det er at træne den. En slap bækkenbund kan godt vise
sig år efter fødslen, hvor det pludselig kan blive svært at holde på vandet. Samtidig kan en svag bækkenbund også føre til rygproblemer. Nogle kvinder har også en alt for spændt
bækkenbund. Alt det arbejder vi også med på holdet.
Genoptræning efter fødslen
En af kvinderne på gulvet er den tidligere professionelle håndboldspiller, Lene Lund Nielsen, der for et halvt år siden blev mor til sit tredje barn, en lille pige.
– Jeg var tæt på at få brok, og da jeg efter fødslen af mit andet barn gik til behandlinger på klinikken, var det meget nærliggende at begynde til træningen. Efter fødslen af mit
tredje barn kunne jeg mærke, at jeg skulle bruge mange kræfter på at holde på vandet, og jeg havde ondt i lænden, forklarer Lene Lund og fortsætter:
– Som tidligere professionel sportskvinde er genoptræning efter en skade noget meget naturligt. Derfor er det også helt naturligt for mig at genoptræne efter fødslen. Jeg vil gerne kunne løbe en lang tur, men al god træning starter altså med at træne bækkenbunden op, forklarer hun og glæder sig over, at det er helt usnobbet at træne hos FTO.
– Her er plads til alle. Vi tropper bare op, også selvom vi ikke har lukket et øje og ser helt smadrede ud. Det vigtigste er, at vi får trænet. Babyen kan ligge ved siden af, og Mette er rigtig god til lige at trøste børnene, så vi kan have fokus på træningen, fortæller Lene Lund, der efter et par måneder på efterfødselsholdet nu føler, at hun er ved at være klar til at skrue op for blusset i sin træning.
Træn allerede fire uger efter fødslen
Når du har født, bliver det anbefalet at vente med træningen til efter otteugers-tjekket hos egen læge. Men du kan sagtens starte efterfødselstræningen hos FTO efter fire uger.
– Jeg kan spotte de fleste problemer i træningen. Og hvis der er en kvinde, der fx har svært ved at spænde op i bækkenbunden, så kan jeg efterfølgende undersøge hende på briksen, forklarer Mette Andersen og lægger samtidig vægt på, at træningen kan varieres i intensitet alt efter, hvor du er rent fysisk.
Umiddelbart ser træningen nemlig ikke særlig hård ud. De fleste øvelser foregår i roligt tempo på gulvet eller med en stor træningsbold. Men det snyder, for giver du dig selv fuldt ud, kan du sagtens få sved på panden
Har du delte mavemuskler?
Tjek om dine mavemuskler er delte ved at lægge dig på ryggen med bøjede knæ og fødderne i gulvet. Sæt tre fingre lodret midt på maven, et par centimeter over navlen.
Pres fingrene let ned i maven og løft langsomt hovedet fra gulvet. Kan du mærke, at alle tre fingerspidser ryger ned i en lille fordybning, har du delte mavemuskler, også kaldet rectus diastase.
Det kan forbedres med de rette øvelser. Hvis hullet er mere end tre fingerbredder, så lad dig tjekke for brok.