Nyhedsbrev

Parkinson

Hos FTO er du garanteret behandling efter de nyeste retningslinier og din træning vil være i højsædet.

Alle tre klinikker tilbyder træning og behandling, både individuelt og holdtræning. Vi har desuden samlet de patienter, som er selvhjulpne i vores Træningsmiljø FTO på Thulevej 11 i Tarup.

Hvad koster det dig?

Er man diagnostiseret med Parkinson, og din læge har henvist dig til Fysioterapi, er du dækket af den vederlagsfrie ordning og har derfor ingen egen betaling.

Fakta om Parkinsons

Parkinsons sygdom udvikles på grund af en gradvis ødelæggelse af hjerneceller i et lille og afgrænset område i hjernen. Ødelæggelsen går særlig ud over de celler, som udskiller stoffet dopamin. Mangel på dette stof giver langsomme og træge bevægelser, stivhed i arme og ben, og rysten i hvile. Denne rysten rammer i særlig grad hænderne.

I starten er symptomerne uklare. De optræder ofte først i den ene halvdel af kroppen, for derefter at sprede sig til den anden side. Sygdommen starter ofte med rysten, og efterhånden stivhed i kroppen eller dårlig balance.

Alle bevægelser vil også med tiden blive langsommere, og det vil være svært at begynde bevægelser. Rysten er særligt fremtrædende i hvile, og forværres ved psykiske belastninger. Gangen hos en person med Parkinsons sygdom bliver efterhånden fremoverbøjet og trippende, og balancen er usikker. Det er også typisk, at man bevæger armene mindre, når man går.

Stemmen vil kunne blive svagere, talen mere monoton, og ansigtet kan være udtryksløst. Psykiske symptomer som glemsomhed, passivitet og depression er hyppige, og mange oplever også søvnproblemer. Andre symptomer kan være smerter i store led, fedtet og skællende hud, forstoppelse, besvær med urintømning og generende sved.