Man arbejder bedre og er mindre syg og stresset, hvis man er aktiv. Så kom i sving, også i arbejdstiden. Fysioterapeut Michael Møller Rønaa fortæller her hvorfor.

I dag består arbejdsdagen for mange mennesker af stillesiddende arbejde foran en computer i mere eller mindre samme positur. Det er langt fra hensigtsmæssigt ud fra et sundhedsperspektiv og kan ende med at skade kroppen og give smerter. Som fysioterapeut møder jeg dagligt mange mennesker, som oplever gener og ubehag som følge af deres stillesiddende arbejde.

Det betyder sygedage og er dyrt for virksomhederne. Men det behøver ikke at være sådan.

En sund medarbejder er også en glad medarbejder. Og en ekstra indsats for at fremme medarbejdernes sundhed giver ikke kun medarbejderne større velvære – det kan faktisk også betale sig i kroner og ører.

Det at bevæge sig i løbet af arbejdsdagen er f.eks. med til at nedsætte stressniveuaet i kroppen og kan ligeledes være med til at reducere antallet af sygedage.

Inaktivitet kan derimod føre til en lang række lidelser som spændingshovedpine, musealbuer og rygsmerter. De kan afhjælpes med den rette træning, og det er få initiativer, der skal til for at styrke den fysiske trivsel og sundhed. Til gengæld mener jeg, at det er vigtigt, at virksomhederne – ligeså vel som medarbejderne selv – påtager sig et ansvar for sundheden på arbejdspladsen.

Rigtig mange virksomheder har en HR-chef ansat, som bl.a. tager sig af medarbejdernes trivsel. Det er der gode grunde til, men efter min mening burde virksomhederne også have en sundhedsansvarlig, der er dedikeret til medarbejdernes fysiske velvære og sundhed.

Undersøgelser fra Sundhedsstyrelsen viser nemlig, at fælles træning i arbejdstiden giver bedre resultater, end hvis træningen er medarbejderens individuelle ansvar. Selvom simple øvelser kan afhjælpe mange gener, bliver de ofte glemt, når vi har travlt med møder og deadlines. Hertil kommer det sociale aspekt, som uden tvivl også vil blive styrket ved at bevæge sig sammen med sine kolleger.

Naturlig del af dagen

Jeg mener, at der skal gøres meget mere for at gøre træning til en naturlig del af arbejdsdagen. Det vil i sidste ende give medarbejderne større fysisk velvære og være en økonomisk gevinst for den enkelte virksomhed.

Bevægelse i arbejdstiden kan foregå på flere måder og flere niveauer. Det er hele filosofien bag funktionel træning, som jeg dagligt bruger til at træne og genoptræne medlemmer i FTO.

Bevægelse kan være alt fra stående arbejdsstilling til øvelser på gulvet. Netop her kan det være en god idé at få en sundhedsansvarlig tilknyttet – ikke kun for at sikre at øvelserne bliver lavet korrekt, men lige så meget, at de rent faktisk bliver lavet.

En sundhedsansvarlig skal ikke give medarbejderne massage, når de har fået ondt, men derimod sørge for at forebygge de typiske skader, som mange får i løbet af deres arbejdsliv. En sundsansvarlig kan være en person udefra, der ser på virksomheden med friske øjne og med faglig indsigt kan give de rigtige værktøjer. Vedkommende kommer regelmæssigt i virksomheden for at analysere de forskellige behov, medarbejderne har, kan sammensætte relevante øvelser og rådgive virksomheden til små ændringer, som kan gøre hverdagen lettere uden at være tidskrævende.

Sundhed på arbejdspladsen er velvære på arbejdspladsen. Men det er også en investering, som betaler sig i form af et mindre sygefravær og ikke mindst gladere medarbejdere.

Seneste nyheder

6. december 2024

SensoPro er landet hos FTO

Læs mere
15. november 2024

Danmarkspræmiere

Læs mere
14. oktober 2022

WEEKEND ÅBENT

Læs mere