Træning er den mest effektive vej til et godt liv med artrose, og træningen på GLA:D-holdene lindrer effektivt deltagernes smerter og gener.

Artrose er smertefuldt og desværre en lidelse, som rammer mange. Lidelsen skyldes degenerative ændringer i den brusk, som sidder i leddet mellem to tilstødende knogler, og som udgør leddets glideflader og sørger for, at leddet glider smertefrit. Artrose kan skyldes overbelastning, eller at brusken er syg og ikke tåler belastning.

Hvis man rammes af artrose, bliver brusken tynd og skrøbelig eller kan forsvinde helt, så de to knogleender glider direkte mod hinanden med store smerter som følge. Artrose kendes også under navnet slidgigt.

Heldigvis kan smerterne ved artrose lindres og forebygges, og hos FTO underviser fysioterapeuterne Rasmus Holst og Ann-Sofie Jensen ud fra denekspertise, de har opnået på specialuddannelser i artrose, på GLA:D-holdene, en forkortelse for Godt Liv med Artrose i Danmark. For selvom det måske ikke umiddelbart virker som en god idé at træne, når leddene gør ondt, og det måske virker logisk at skåne sine led, så er det faktisk ikke en god ide.

– Træning er faktisk den bedste form for lindring mod smerter i forbindelse med artrose. Det er videnskabeligt bevist, at træning for mennesker med artrose viser de bedste resultater i forhold til smertelindring. Det påpeger både svenske og danske undersøgelser, forklarer Rasmus Holst og fortsættercitat

– Vi registrerer de smerter, folk har i forbindelse med artrose og deres behandling. Det er bevist, at de mennesker, som bruger træning i deres behandling, opnår de bedste resultater og færreste gener og smerter. Også set i forhold til mere konventionelle former for behandling.

FTO er altså ikke de eneste, som har fokus på de gavnende effekter ved træning i forbindelse med artrose. Senest har fysioterapeut og ph.d. Søren Thorgaard vundet Danske Fysioterapeuters Pris for sit arbejde med udbredelsen af GLA:D under budskabet ”Mere træning, mindre kniv”.

Der er altså fokus på at lindre artroseramte menneskers lidelser gennem såkaldt non-operativ behandling, stillingskorrigerende indlæg og såkaldt neuromuskulær træning og vægttab. Vægten på leddene tredobles, så selv et mindre vægttab vil kunne have stor og gavnende effekt. Dette har man hos FTO også har fokus på i deres træning lige fra begyndelsen.

– Vi træner muskulaturen omkring leddene, så vi på den måde hjælper deltagerne med at balancere leddene. Vi træner helt specifikt med målet om at hjælpe vores deltagere til at få en bedre stillingssans. Man kan sige, at vi tvinger de rigtige bevægelser frem hos den enkelte, siger Ann-Sophie Jensen.

TRÆNING IGENNEM SMERTER

Når man har artrose, kan det virke logisk at skåne sig selv og sine smertende led frem for at træne og gennemgå træningsforløb, som gør ondt. Men det bør man, ifølge Rasmus Holst, som påpeger, at det er bredt anerkendt, at smerte ved træning er acceptabelt, og nogetglad-4

deltagerne skal igennem for at styrke sine led og derved mindske smerterne på den lange bane.

Det er en forholdsvis ny udvikling, som altså er ved at vinde indpas. Hvor der førhen var fokus på at skåne leddene og undgå smerte, ved man nu, at det faktisk godt må gøre ondt og være hårdt at træne.

– Det er noget, deltagerne skal igennem, før det blive bedre. Men så bliver det også bedre. I stedet for at aflaste det ben, der er påvirket af artrose, så træner vi det op, og tvinger de rigtige bevægelser igennem, siger Rasmus Holst, som understreger, at rigtig mange kan få gavn af GLA:D, uanset hvor hårdt ramt, man måtte være af artrose, da træningen kan tilpasses den enkelte deltager og dennes behov. Det er dog vigtigt, at man hurtigt kommer i gang med træningen.

Artrose er en degenerativ ændring, så jo før, man sætter ind og arbejder med problemet, jo bedre. Når det er sagt, så er der rigtig mange, som vil kunne få stor gavn af den rigtige træning. Som fysioterapeuter er det netop deres arbejde at tilpasse de enkelte øvelser og udfordringer, så de passer til den enkelte deltager og den sværhedsgrad af artrose, han eller hun lider af.

LIVSKVALITET GENNEM EN AKTIV INDSATS.

Der er altså sket et skifte i tilgangen til artrose, og Rasmus Holst peger på, at det ikke kun er lindringen af smerter, der er målet ved træningen. Det handler om livskvalitet. Et sundere, gladere liv med færre smerter, gennem træning frem for mere konventionelle midler.

– Men det kommer kun gennem en aktiv indsats hos den enkelte, som skal hjælpes frem og vil opleve smerter på vejen mod lindring. Det kan selvfølgelig være svært, men her er en ekstra bonus ved holdtræningen, at der også er et socialt aspekt. Det kan hjælpe den enkelte, som er ramt af artrose, med at finde motivationen, selv når det gør ondt. Det handler om at gøre en indsats. Det kan være lettere at finde motivationen i fællesskab med andre deltagere, slutter Rasmus Holst.

magsin

Læs hele magasinet!

Download PDF her

Seneste nyheder

6. december 2024

SensoPro er landet hos FTO

Læs mere
15. november 2024

Danmarkspræmiere

Læs mere
14. oktober 2022

WEEKEND ÅBENT

Læs mere