Nyhedsbrev

Korsbånd/acl

Har du en korsbånsskade?

Vi kan igennem en grundig undersøgelse hos en af vores Fysioterapeuter, udrede hvilket behandling der er bedst i forhold til dine symptomer.Du vil herefter opstarte et behandlingsforløb der er tilpasset dine behov.

Hvad koster det dig?

Du kan blive undersøgt hos vores Fysioterapeuter, ved at booke en undersøgelse her på siden. Prisen er afhængig af om du er lægehenvist, medlem af Sygeforsikringen Danmark eller har en sundhedsforsikring. Du er selvfølelig altid velkommen til at booke en tid, uden at være lægehenvist.

Se priser her

Fakta

  • Forreste korsbånd er et ledbånd, som sidder midt i knæet. Korsbåndet kan briste ved voldsom belastning, f.eks. i forbindelse med boldspil. Hvis skaden giver alvorlige problemer med løshed eller nedsat bevægelighed, kan en operation bedre funktionen
  • Operationen foregår med kikkert (artroskopi), hvor man kan indsætte et nyt korsbånd i knæet. Det nye korsbånd laver man af sener fra samme ben
  • Hvad er det forreste korsbånd?
  • Funktionen er at støtte og stabilisere knæet. Der er to korsbånd, et forreste og et bageste. Det forreste korsbånd har som hovedfunktion at hindre, at skinnebenet glider frem i forhold til lårbenet. Det bageste korsbånd hindrer tilsvarende, at skinnebenet skal glide bagud. Desuden bidrager korsbåndene til at stabilisere knæet ved rotationsbevægelser.

Hvor hyppigt er skader på forreste korsbånd?

Skader på korsbånd er en af de hyppigste ledbåndsskader. I Danmark indsættes nye korsbånd hos mere end 3.000 personer hvert år. Ikke alle skader skal opereres, og det eksakte antal skader er ikke kendt. Skader på forreste korsbånd udgør ca. 90 % af korsbåndsskaderne.

Hvad skyldes en skade på forreste korsbånd?

Skaden forekommer hyppigst i idræt, hvor der anvendes sko, der står godt fast på underlaget. Det vil sige i håndbold, fodbold, basketball og alpin sport. Skaden kan optræde isoleret. Men det er mere almindeligt, at der samtidig opstår andre skader i knæet. Det kan være skader på menisk, ledfladen, sideledbånd og ledkapsel.

En skade på det forreste korsbånd kan være komplet med total overrivning af korsbåndet eller inkomplet med en delvis overrivning (forstrækning).

Hvad er symptomerne?

Ved en akut skade får man smerter, og i løbet af kort tid får du hævelse af knæet. Smerterne er oftest så udtalte, at det er umuligt at bevæge eller belaste knæet.

Uden behandling vil korsbåndskaden blive en kronisk tilstand. Dette kan skyldes en lettere korsbåndskade, som ikke er blevet behandlet. Der er som regel ikke så mange smerter, men knæet vil opleves løst eller usikkert, og knæet kan “giver efter”.