Nyhedsbrev

Achillesseneskade

Har du skadet din achillessene?

Vi kan igennem en grundig undersøgelse hos en af vores Fysioterapeuter, udrede hvilket behandling der er bedst i forhold til dine symptomer.Du vil herefter opstarte et behandlingsforløb der er tilpasset dine behov.

Hvad koster det dig?

Du kan blive undersøgt hos vores Fysioterapeuter, ved at booke en undersøgelse her på siden. Prisen er afhængig af om du er lægehenvist, medlem af Sygeforsikringen Danmark eller har en sundhedsforsikring. Du er selvfølelig altid velkommen til at booke en tid, uden at være lægehenvist.

Se priser her

Fakta

  • Akillessenebetændelse eller akillestendinose er en tilstand med små rifter i senen og reaktive forandringer i seneskeden. Denne tilstand optræder hyppigst hos de lidt ældre sportsudøvere og kondiløbere. Fodens stilling er afgørende, og justeringer i løbesko samt dagligdags fodtøj har stor betydning.
  • Akillessenebetændelse medfører smerter i akillesseneområdet og eventuelt fortykkelse af senen. Generne kan også være til stede i hvile
  • Smertestillende medicin kan være nødvendigt i en periode

Hvad er betændelse i akillessenen?

Betændelse i akillessenen er en kronisk irritationstilstand i og omkring hælsenen og dens fæste på bagsiden af hælbenet. Akillessenen er senen til den store lægmuskel på underbenet. Det er denne sene, man kan føle som en tyk streng på bagsiden af anklen.

Det har været omdiskuteret, om senen virkelig er betændt. Forskning har vist, at der i mindre grad er betændelse i selve senen. Man finder derimod betændelsesforandringer omkring senens skede og slidforandringer og små rifter i selve senen.

Hovedsymptomet ved betændelse i eller ved akillessenen er hælsmerter. Smerterne kommer, når man begynder at bruge hælen aktivt, for eksempel under løb. Smerterne aftager i reglen efter nogen tids aktivitet, for så efterfølgende at forværres. Der er ofte smerter og stivhed, også når man er i hvile.

Hvor hyppig er betændelse i akillessenen?

Tilstanden ses oftest hos idrætsfolk, midaldrende motionister og ældre mennesker. Løbere er specielt udsatte, og især hvis man løber meget på hårdt underlag.

Hvorfor får man betændelse og slidforandringer i akillessenen?

Senebetændelsen udvikler sig som regel på baggrund af langvarig belastning. Efter nogen tid dannes der små rifter i senen, som giver mikroskopiske blødninger. Blodet skaber irritation, og der udvikles en betændelsetilstand. Betændelsen skyldes altså ikke bakterier og virus, men overbelastning.

Risikoen for at udvikle betændelse og slidforandringer i og omkring akillessenen er større, når man bliver ældre. Høj alder er forbundet med reduceret styrke i senevævet, så man lettere pådrager sig en betændelse. Jogging gør én mere udsat. For meget løb på hårdt underlag er en ekstra risiko. Løb med gamle eller ikke fjedrende joggingsko synes også at have betydning.

Hvis man er platfodet, er risikoen for problemer med akillessenen større. Ved platfodethed er foden vredet lidt udad. Det giver øget træk og belastning på indersiden af akillessenen. Efter en periode kan dette give slidforandringer.

Hvad er symptomerne på betændelse og slidforandringer i akillessenen?

Smerter i området omkring akillessenen er karakteristisk, og generne tiltager ved fysisk aktivitet. I visse tilfælde vil der kunne være hævelse omkring senen.

Hvordan opstod generne? Hvilke belastninger udsættes fødderne for? Hvor meget trænes der? Hvordan trænes der? Dette er eksempler på spørgsmål, som lægen kan stille for at finde ud af, hvad generne kan skyldes.

Hvordan behandles betændelse i akillessenen?

Det er ofte tilstrækkeligt med udstrækninger af lægmuskulaturen, alternativ træning og eventuelt brug af betændelsesdæmpende medicin ( NSAID). En indlægssål i hældelen af skoene som løfter 0,5-2 cm, vil kunne aflaste senen og dermed give væsentlig lindring. Sålen bør formentlig anvendes i det meste af sygeforløbet.

Ved akut opståede gener bruges ofte en medicintype som kaldes NSAIDs (betændelsesdæmpende og smertestillende). Nytten af denne medicin er tvivlsom ved langvarige gener. Indsprøjtning af kortikosteroider (binyrebarkhormon) bruges normalt ikke. Men enkelte eksperter mener, at det kan have effekt, da denne medicin fungerer betændelsesdæmpende og smertestillende.

Det er også en god ide at gennemføre et træningsprogram efter instruktion af fysioterapeut. Ved vedvarende gener kan det være nødvendigt at operere hælsenen.