Nyhedsbrev

Springerknæ

Har du et springerknæ?

Vi kan igennem en grundig undersøgelse hos en af vores Fysioterapeuter, udrede hvilket behandling der er bedst i forhold til dine symptomer.Du vil herefter opstarte et behandlingsforløb der er tilpasset dine behov.

Hvad koster det dig?

Du kan blive undersøgt hos vores Fysioterapeuter, ved at booke en undersøgelse her på siden. Prisen er afhængig af om du er lægehenvist, medlem af Sygeforsikringen Danmark eller har en sundhedsforsikring. Du er selvfølelig altid velkommen til at booke en tid, uden at være lægehenvist.

Se priser her

Fakta

  • Senebetændelse (tendinopati) i senen omkring knæskallen (patellasenen) som følge af overbelastning har flere former, men sport med mange hop kan udløse forandringer i senen under knæskallen. Det vil kunne fremprovokere smerter og begrænse sportsaktiviteten
  • Tilstanden kaldes “jumpers knee” eller springerknæ
  • Behandlingen består i særlig træning. I sjældne tilfælde er der behov for operation
  • Hvad er patellar tendinopati?

Den store knæstrækkemuskel på forsiden af låret (musculus quadriceps femoris) er fæstet til øverste kant på knæskallen (patella) ved hjælp af en stærk sene. Denne sene fortsætter fra den nederste kant af knæskallen og fæster på et knoglefremspring øverst på skinnebenet.

Tendinopati betyder, at noget er galt med senen. Det er ofte en senebetændelse, og patellar tendinopati betyder irritation/betændelse i den overnævnte sene. Dette kaldes også “jumper’s knee” eller på dansk springerknæ, og symptomerne udløses især ved hop.

Hos børn og unge kaldes patellar tendinopati Sinding Larsens sygdom. Irritation/betændelse ved patellarsenens fæste på skinnebenet kaldes Schlatters sygdom, og er en anden almindelig tilstand hos unge i vækst. Den har samme udløsende årsager som patellar tendinopati og Sinding Larsens sygdom.

Hvor hyppig er patellar tendinopati?

Patellar tendinopati er ikke usædvanlig. Som det fremgår af navnet jumper’s knee, er tilstanden særlig hyppig blandt idrætsudøvere, hvor aktiviteten indebærer mange hop (basketball, fodbold, volleyball, højdespring, dans). Forekomsten blandt volleyballspillere er f.eks. 40 %.

Hvorfor får man patellar tendinopati?

Årsagen til lidelsen er ukendt. Patellasenen kan blive irriteret, og de centrale fibre kan overrives som følge af mange hop. Når man lander med bøjede knæ efter et hop, vil så godt som hele belastningen blive lagt på knæstrækkesenen. I afsættet belastes senen også meget.

En teori om årsagen er, at der kan opstå små rifter i senen ved overbelastning. Rifterne fører til en lokal irritation/betændelse, hvor kroppen forsøger at reparere skaden. Det ar, som da dannes, er ikke lige så elastisk som den oprindelige sene, og faren for nye skader og vedvarende gener øges.

Nyere viden kan tyde på, at patellar tendinopati skyldes, at dele af senen bliver klemt (“impingement”) ved nederste kant af knæskallen

Hvad er symptomerne?

I mange tilfælde opstår smerterne første gang efter et enkelt hop, et løft, en landing, eller efter en hård træningsøgning eller kamp. I nogle tilfælde starter smerterne snigende og udvikler sig gennem nogen tid. Smerten sidder oftest ved knæstrækkesenens udspring fra nedre kant af knæskallen og nedover til fæstet på skinnebenet.

Smerterne starter som regel i et mindre område af senen. Efterhånden spreder smerterne sig til hele eller store dele af senen, og de øger i intensitet. Smerterne forværres ved løb og hop. Man kan også have smerter, når man går på trapper, kører bil, og når man sidder med knæene bøjet i længere tid.

Hvilke symptomer skal du være særlig opmærksom på?

Hvis smerterne er begrænsende for sport, bør træningsprogrammet lægges om, og knæet bør undersøges.