Nyhedsbrev

Brud

Har du haft et brud omkring din skulder? og skal du genoptræne din skulder nu?

Vi kan igennem en grundig undersøgelse hos en af vores Fysioterapeuter, udrede hvilket behandling der er bedst i forhold til dine symptomer.Du vil herefter opstarte et behandlingsforløb der er tilpasset dine behov.

Hvad koster det dig?

Du kan blive undersøgt hos vores Fysioterapeuter, ved at booke en undersøgelse her på siden. Prisen er afhængig af om du er lægehenvist, medlem af Sygeforsikringen Danmark eller har en sundhedsforsikring. Du er selvfølelig altid velkommen til at booke en tid, uden at være lægehenvist.

Se priser her

Fakta

  • Brud i en øvre del af overarmsknoglen sker hyppigst efter et fald.
  • Risikoen for brud er størst hos ældre mennesker med nedsat knoglestyrke
  • De fleste brud sidder pænt og heler op af sig selv efter nogle uger
  • Det er vigtigt at starte bevægeøvelser tidligt, så skulderen ikke bliver stiv.
  • Enkelte brud er forskudte og kræver aktiv behandling, som kan indebære kirurgi med samling af bruddet eller indsættelse af protese

Brud på overarmen

Et brud i øvre del (nær skulderen) af overarmen kaldes i daglig tale “brud i skulderen”. Knoglen har flere steder, hvor der kan opstå brud. Nogle gange er bruddet blot en afsprængning af et af de store knoglefremspring (tuberculum major og tuberculum minor), hvor skulderens muskler sidder fast.

Mange store blodårer og nerver ligger tæt på knoglen i dette område. I forbindelse med et brud kan der opstå skader på disse årer og nerver. Skade på blodkar kan medføre nedsat eller ophævet blodcirkulation, og nerveskade kan medføre lammelser og nedsat følesans.

Hvor hyppig er brud i øvre del af overarmen?

Brud i øvre del af overarmen er en brudtype, som oftest rammer børn og den ældre del af befolkningen. Brudtypen udgør ca. 5 % af alle brud. Især ældre mennesker med knogleskørhed er udsatte for at få denne type overarmsbrud efter et fald.

Hvordan opstår brud i øvre del af overarmen?

Bruddet opstår oftest efter et fald. Knoglefremspring kan nogle gange rives af fra resten af knoglen i forbindelse med et ledskred i skulderen.

Hvad er symptomerne på brud i øvre del af overarmen?

Smerter i hvile og smerter ved bevægelse af skulder og overarm. Der kan være hævelse på grund af en blodansamling. Blodansamlingen fordeler sig i løbet af nogle dage, og viser sig som misfarvning af huden. Blodansamlingen følger tyngdeloven, og misfarvningen kan ofte ses helt ned til albue og underarm. Dette er uden betydning.

Hvilke symptomer skal du være særlig opmærksom på?

Bleghed af fingrene. Snurrende fornemmelser eller nedsat følesans i hånd og fingre. Disse symptomer kan være tegn på beskadigelse af kar og nerver.

Hvordan stilles diagnosen?

Brud i øvre del af overarmen opstår næsten altid i forbindelse med fald på udstrakt arm. Nogle gange opstår bruddet i forbindelse med, at skulderen går af led (ledskred). Skaden fører umiddelbart til skuldersmerter, hævelse og nedsat evne til at bruge armen.

Ved lægeundersøgelsen har den skadede person smerter, hævelse og blodudtrædning i skulderen. Som regel opstår der en betydelig blodudtrædning i løbet af 24-48 timer. Lægen kan ofte mærke “knitren” i brudspalten. En vigtig opgave for lægen er at bedømme, om bruddet er forskudt og ustabilt. Lægen skal ligeledes undersøge, om der er tegn til skader på nerver og blodårer.

Røntgen bekræfter diagnosen. I nogle tilfælde foretager man CT-scanning.

Hvad er behandlingen?

Målet med behandlingen er, bruddet heler hurtigt, således at man genvinder stabilitet og smertefri bevægelighed. Det kan variere fra sygehus til sygehus, hvordan man håndterer denne type brud. Omtalen i denne artikel giver et billede af de almindeligste behandlingsmetoder.

De fleste brud er i god stilling, de er stabile og kræver ingen anden behandling end støtte, f.eks. med en slynge. Man kan begynde med forsigtig bevægetræning tidligt, så skulderen ikke bliver stiv. Det er vigtigt at følge de instruktioner, man får. Som regel starter bevægetræningen allerede efter en uge. Bruddet kontrolleres med røntgen efter 2 og 6 uger.

Kirurgisk behandling

Kirurgisk behandling kommer på tale, hvis der er så stor vinkling eller forskydning i bruddet, at det ikke kan hele op til god funktion. Man kan også vælge at operere et brud, hvis det kan fremskynde muligheden for at træne og undgå varig stivhed i leddet. Hos børn kan man acceptere meget stor vinkling og forskydning uden at operere. Det skyldes børns kraftige knoglehinde, som giver hurtig heling. Desuden vil en del af fejlstillingen forsvinde under væksten.

Hos børn kan bruddet fæstnes (fikseres) med ståltråde, mens man hos voksne ofte vil vælge skinner og skruer. Skinner og skruer er mere stabile, og træning kan ofte starte meget tidligt. Ved meget svære brud med knusning af knoglen, kan leddet erstattes med en ledprotese.

Brud i knoglefremspringene (tuberculum major og tuberculum minor)

Hvis bruddet er i god stilling, vil man behandle med bandage. Hos ældre mennesker (over 65-70 år) kan brud med større fejlstilling behandles på samme måde. Hvis brudenderne er mere end 1 cm fra hinanden, vil man overveje operation. Hos yngre mennesker har man en lav tærskel for operation, fordi de ellers kan få problemer med at løfte armen ud til siden, efter bruddet er helet.

Konservativ behandling indebærer, at armen bandageres ind til kroppen med en pude i armhulen i maksimalt 2 uger. Man skal begynde at bevæge armen efter 1 uge. Først med forsigtige pendulsving, derefter gradvis større udslag af bevægelserne. Fysioterapi kan være aktuelt. Man skal til kontrol med røntgen 2 og 6 uger efter skaden.