Vild med træning. Det er ikke umiddelbart den tanke, som den tidligere brandmand og konkurrencesportselsker har, da fysioterapeuten anbefaler træning hos Funktionel Fysioterapi. Men Bents diskusprolaps tvinger ham afsted, og i dag kan intet stoppe ham.
– Træning med redskaber? Ej, det er altså ikke mig!
Sådan tænker Bent i 2014, da hans fysioterapeut fra Funktionel Fysioterapi opfordrer ham til at komme i gang på deres ryghold. Bent har været fast inventar på briksen i fire uger, og nu vurderer fysioterapeuten, at fysioterapeutisk træning er den bedste løsning på at komme helt ovenpå efter diskusprolapsen. Bent afslører ikke over for fysioterapeuten, at han forestiller sig træningen som gymnastik med farverige vimpler og fine bevægelser, og han slæber sig modvilligt afsted til træning første gang. Som tidligere brandmand og konkurrencesportselsker har han svært ved at forestille sig, at han passer ind i den feminine træningsform. Men to år senere er Bent stadig i gang på træningsgulvet hos Funktionel Fysioterapi og nogle gange op til fire gange om ugen. Nu er ordlyden en helt anden:
– Træningen er blevet som en form for narkotika for mig. Jeg kan slet ikke undvære det!
67-årige Bent Hansen fra Odense bliver i 2007 ramt af den første diskusprolaps, da han skal krænge et hjul af sin firehjulstrækker. Det tager ham to år at komme ovenpå igen. På det tidspunkt bliver han behandlet af en fysioterapeut på Odense Universitetshospital og får besked på at lave øvelser derhjemme. Men Bent har svært med at motivere sig selv til træning hjemme i parcelhuset, og han husker de to år som et smertehelvede med det gode liv på standby.
Jeg var jo stor og stærk og tidligere brandmand, og at sådan noget lige pludselig skulle ramme mig, kunne jeg ikke forstå.
Jeg havde det skidt og kunne næsten ikke noget i de år. Så jeg gik fra at have et aktivt liv, hvor jeg spillede tennis, var håndbolddommer og rejste meget med min kone til et inaktivt liv, hvor jeg blev bitter over, at jeg ikke fik det bedre,” erklærer Bent.
Fra briks til bold
I sommeren 2014 bliver Bent igen ramt af en diskusprolaps. Denne gang popper den velkendte og altoverskyggende smerte frem, da han sidder i sofaen, og hans barnebarn springer glad om halsen på ham. Smerten forsvinder ikke, og efter nogle dage er Bent klar over, at der er noget galt. Han bliver frustreret og bange for, at han skal igennem endnu en periode med et inaktivt liv. Dagen efter starter Bent op hos Funktionel Fysioterapi, og de første gange på briksen kan hans fysioterapeut Kasper Ringsholt ikke få lov til at røre ham på grund af de ulidelige smerter.
– Det gjorde bare så ondt, og jeg havde stråling hele vejen oppe fra lænden i højre side og helt ned i vristen. Men Kasper sagde, at vi skulle tage det stille og roligt de første otte dage, og herefter ville han så småt introducere nogle øvelser for mig. Og det var meget mere effektivt end det, jeg oplevede i mit tidligere forløb. Jeg kunne hele tiden mærke fremskridt, fortæller Bent.
Efter fire uger på briksen stiller Bent de smertestillende piller på bagerste hylde i medicinskabet, og fysioterapeuten fortæller om det dengang nystartede ryghold i deres træningscenter. Han fortæller også, at fysioterapeutisk træning vil være godt for Bent, og at han på sigt vil blive smertefri. Derfor trodser Bent sine fordomme og forestillinger om træningen og møder spændt op. På denne tidlige efterårsmorgen på træningsbolden ved han endnu ikke, at han vil blive vild med det. Men han kan mærke en forskel i kroppen allerede efter første gang med træning. Og da han er hjemme igen, glæder han sig til næste gang.
– Jeg blev positivt overrasket over, hvor hårdt det egentlig var, og jeg kunne mærke, hvor stærk jeg blev fra gang til gang. Det var på ingen måde en feminin træningsform, og farverige vimpler var der heller ikke noget af. At der så stadig er flest kvinder på holdene, det generer mig bestemt ikke, siger Bent med et stort smil.
Smertefri træningsfanatiker
Efter to måneder med træning hos Funktionel Fysioterapi er smerterne væk. En kæmpe forskel i forhold til det første forløb, som stjal to år af Bents liv. Men selvom smerterne er væk, holder Bent sig ikke væk fra træningsgulvet. For han har det godt, når han kommer derfra og savner det endda, når han i perioder må undvære det.
– Når min kone og jeg har været på ferie, så kan jeg virkelig mærke i min krop, at der skal ske noget. Lige så snart vi er hjemme igen, kan jeg ikke komme hurtigt nok afsted til træning. Jeg bliver mere stiv i kroppen, når jeg holder pause, og så glæder jeg mig også bare til at komme ned til alle de fantastiske mennesker igen. Jeg har det bedst med at blive motiveret, når vi står et samlet hold og skal gøre det sammen, fortæller Bent.
Selvom det er store ord, er Bent ikke bleg for at indrømme, at træningen har ændret hans liv. Ikke kun i forhold til kroppen. Det har også smittet af på hans humør og trods de nu 67 fødselsdage, er livet stadig fyldt med overskud. Selvfølgelig er der morgener, hvor det kan være svært at komme afsted til træning, men det er altid det samme bagefter. Kroppen har det godt, og endorfinerne danser rundt i hele systemet. Derfor har Bent også tænkt sig at fortsætte med træningen, til han bliver en meget gammel mand.
– Jeg holder ikke op så længe, jeg kan bevæge mig. Det er det sgu alt for godt til! griner han.