Knæet knirker på trapperne. Hoften knækker når benene svinges ud over sengekanten. Ryggen gør ondt, når dåsen på øverste hylde i køleskabet skal hentes ned. De fleste kender til hverdagens fysiske skavanker og til konklusionen, at man må tage til lægen, hvis det bliver værre.
Rigtig mange danskere kunne spare sig selv for mange smerter og problemer, hvis de ligesom 64-årige Anne-Lise Edrén fra Odense valgte at gøre noget aktivt, inden de knagende knæ for alvor begyndte at gøre ondt.
– Jeg havde ikke nogen særlige skavanker, da jeg meldte mig ind hos FTO, men jeg havde lidt smerter i det ene knæ, der fik mig til at tænke, at jeg nok burde begynde at træne. Det betød, at smerterne hurtigt gik over, og i dag træner jeg herude fire gange om ugen. Det er altid godt at styrke sig til fremtiden, så jeg går både på nakke/skulder-hold, ryghold og på GLA:D knæ-hold, siger hun.
Anne-Lise Edrén er blandt de mange medlemmer i FTO, der vælger at træne kroppen for at holde fysiske problemer på afstand. Det er nemlig mindst ligeså vigtigt, som at reagere, når smerterne allerede har meldt sig.
– Det grundlæggende i funktionel træning er, at du træner bevægelser og ikke muskler, og at musklerne trænes som følge af de bevægelser, du laver. Med funktionel træning opnår du, ud over muskelstyrke og smidige muskler, en bedre holdning, bedre balance og en stærk kerne, idet mavemusklerne bliver trænet hele tiden, siger Mette Andersen, der er fysioterapeut i FTO.
– Det er vigtigt for os, at vores medlemmer udfører deres øvelser korrekt, så de får mest mulig gavn af dem. Det kan vi medvirke til, fordi vi er uddannede fysioterapeuter med lang uddannelse og erfaring, som man ikke finder i andre t ræningscent re. Vi kan tydeligt se, at træningen giver større overskud i hverdagen for vores medlemmer, og det er fantastisk at være med til, siger Mette Andersen.
Den alsidige træning passer rigtig godt til Anne-Lise Edrén, der ellers ikke har været den store gymnast.
– Her kan man selv bestemme hvilke hold, man vil være med på, og man kan virkelig mærke, at det er dygtige mennesker, der samtidig sørger for et meget venligt og smilende miljø, siger hun og fortsætter:
– Træningen er sat godt sammen, fordi vi varmer op sammen, så kroppen bliver varm og man mærker, at man får en masse energi. På GLA:D knæ-holdet træner vi selvfølgelig knæene, men vi træner også alle musklerne omkring knæene og i anklerne, og de går meget op i, at vi træner balancen.
– Man bliver virkelig overrasket over, hvor svært det kan være at stå på ét ben, mens man laver øvelser med det andet ben, og hvor meget træningen hjælper, siger hun.
Anne-Lise Edrén håber naturligvis, at træningen hos FTO vil holde hende frisk og bevægelig i længere tid, end hvis hun havde siddet hjemme i lænestolen. Samtidig giver det hende en masse humør og glæde at opleve det sammenhold og den stemning, der er blandt medlemmerne i FTO.
– Her kommer så mange forskellige mennesker, og alle hilser på hinanden og smitter hinanden med det gode humør, som både medlemmerne og underviserne har. Der er både unge mennesker, der dyrker håndbold og fodbold, men der er også ældre mennesker på både 70 og 80 år, som kommer herude.
– Uanset alder, og ligegyldig om man har en specifik lidelse eller bare gerne vil styrke sig til fremtiden, så er det virkelig livsbekræftende at opleve den viljestyrke, energi og gåpåmod, der findes på tværs af alle aldersgrupperne slutter Anne-Lise Edrén, som fortsat vil styrke sig til fremtiden med hjælp fra FTO.