Nyhedsbrev

Slitageforandringer/spondylose

Har du en slidt ryg?

Vi kan igennem en grundig undersøgelse hos en af vores Fysioterapeuter, udrede hvilket behandling der er bedst i forhold til dine symptomer.Du vil herefter opstarte et behandlingsforløb der er tilpasset dine behov.

Hvad koster det dig?

Du kan blive undersøgt hos vores Fysioterapeuter, ved at booke en undersøgelse her på siden. Prisen er afhængig af om du er lægehenvist, medlem af Sygeforsikringen Danmark eller har en sundhedsforsikring. Du er selvfølelig altid velkommen til at booke en tid, uden at være lægehenvist.

Se priser her

Fakta

  • Slitageforandringer i ryggen kaldes på fagsprog for spondylose og er slitage både i skiverne mellem ryghvirvlerne, i selve hvirvlerne og i ledbåndene mellem ryghvirvlerne.
  • Forekommer hyppigere med høj alder, og der kan være ledsagende smerter. Ses tydeligt på røntgenoptagelse
  • Er godartet i natur, men kan give væsentlige gener
  • Medicin og øvelser vil kunne hjælpe.
  • Spondylos betyder ryghvirvel. Spondylose er betegnelse på det, som også kaldes slitageforandringer i ryggen. Med slitage i ryggen mener man slitage både i skiverne mellem hvirvlerne, i selve hvirvlerne og i ledbåndene mellem ryghvirvlerne. Det typiske er, at skiverne, som fungerer som stødpuder mellem ryghvirvlerne, med årene gradvist mister deres smidighed. Dette fører blandt andet til større belastninger på ledbånd og på længere sigt også til belastning af knoglerne. På samme måde som i andre led i kroppen kan der på grund af belastningerne dannes forkalkninger mellem ryghvirvlerne. Dette fører til reduceret bevægelighed.

Hvor hyppigt er spondylose?

Spondyloseforandringer kan ses på de fleste mennesker, der er oppe i årene. De fleste behøver dog slet ikke at have gener af spondylose.

Hvorfor får man spondylose?

Der er tale om degenerative forandringer, hvor båndskiverne bliver mere stive, og der opstår forkalkninger nær båndskiverne.

Hvad er symptomerne?

Symptomerne ved spondylose er rygsmerter og indskrænket bevægelighed. Rygsmerterne er ofte værkende af karakter, sidder langs rygsøjlen, og forværres, når man belaster ryggen med uheldige arbejdsstillinger. Smerterne sidder oftest i nakke eller lænd, eventuelt i hele rygsøjlen.

Smerterne ved spondylose stråler ikke ud i benene sådan som ved iskias. Men man kan nogle gange føles en brændende eller værkende smerte udover skulder- eller sædepartiet. Smerterne vil ofte variere en del, med perioder med mange gener og andre perioder, hvor generne er mere beskedne.